Kok (M/V/X)
Omwille van de leesbaarheid wordt in deze functiebeschrijving de mannelijke vorm gebruikt om bepaalde rollen te beschrijven. Termen zoals bijvoorbeeld « medewerker », « chef » of « gebruiker », hebben zowel betrekking op vrouwen als op mannen.
Identificatie van de functie
Functiecode : VBFBLO009
Niveau: C
Functiefamilie : Productbewerkers Beroepscategorie : 07. Logistiek en Economaat (LO)
Doel van de functie
De keuken organiseren, de menu’s en/of maaltijden bereiden volgens de beschikbare middelen
teneinde
kwalitatieve maaltijden aan te bieden en dit met naleving van de kwaliteits- en hygiënenormen.
Resultaatgebieden
Alskokbereiden van warme en/of koude maaltijden
teneinde
tijdig kwaliteitsvolle dranken en maaltijden aan de klanten te leveren en dit met naleving van de kwaliteits- en hygiënenormen.
Voorbeelden van taken
- voorbereiden van het keukenmateriaal, de installaties en het bestek
- bereiden van de verschillende ingrediënten (wassen en snijden van groenten, versnijden van vlees en vis…)
- koken van de voedingswaren en samenstellen van de schotels, de sandwiches...
Alsmedewerker kwaliteit en hygiënevoortdurend toezien op de versheid en kwaliteit van de voedingswaren, op de netheid van de werkvlakken, van het keukenmateriaal, van de huishoudapparaten en de verschillende lokalen die van de keuken en de cafetaria afhangen
teneinde
op elk moment aan de regels betreffende hygiëne (HACCP) te voldoen en de voedselveiligheid te garanderen.
Voorbeelden van taken
- regelmatig (laten) onderhouden en schoonmaken van het vaatwerk, de werkvlakken, de vloeren, de kasten en het keukenmateriaal en de huishoudapparaten met producten aangepast aan de keuken
- controleren van de versheid van de voedingswaren en de bereidingen van de medewerkers
- zorgen voor de opslag en bewaring van de voedingswaren (controle van de temperatuur, zorg voor de opslagruimte...)
- tijdig (laten) ledigen van de vuilnisbakken
Alslogistiek medewerkerhet keukenmateriaal en de voedingswaren organiseren
teneinde
het werk van het team te vergemakkelijken bij de bereiding van de maaltijden en het onderhoud van de lokalen en het materieel.
Voorbeelden van taken
- waken over de voorraad en zo nodig verwittigen van de verantwoordelijke of plaatsen van een bestelling
- controleren van de bestelbon met de geleverde producten, de kwaliteit en de versheid van de voedingswaren
- controleren en onderhouden van het keukenmateriaal
- organiseren van het opbergen
Alsevent medewerkerhelpen, voor het cateringgedeelte, bij de organisatie van bepaalde evenementen en recepties
teneinde
tot het succes van deze gebeurtenissen bij te dragen.
Voorbeelden van taken
- geven van instructies aan de keukenmedewerkers
- bereiden van kwaliteitsvolle en evenwichtige maaltijden
- dekken van de tafels (plaatsing van de tafels, tafelkleden, servetten, bestek en ander vaatwerk) of opstellen van de buffetten
- schoonmaken en opruimen van het materiaal, het vaatwerk, de tafelkleden, de tafels,…
Alskeukenverantwoordelijkede dagelijkse activiteiten van de keukenmedewerkers coördineren en de kwaliteit ervan controleren
teneinde
de uitvoering van de taken te verzekeren volgens de overeengekomen kwaliteitsnormen en termijnen.
Voorbeelden van taken
- geven van instructies en verdeling van de taken in functie van de beschikbare personen
- controleren van de gerechten van de keukenmedewerkers voor hun uitvoering
- voorstellen van concrete verbeteringen voor de gebruikte technieken en methodes
Netwerkelementen - VAN wie krijgt de functie informatie?
Van wie
|
Welke informatie
|
Onder welke vorm
|
Met welke frequentie
|
ploegchef
|
menu, procedures, planning...
|
mondeling of schriftelijk
|
dagelijks
|
klanten
|
informatie-aanvraag
|
mondeling
|
dagelijks
|
Netwerkelementen - AAN wie geeft de functie informatie?
Aan wie
|
Welke informatie
|
Onder welke vorm
|
Met welke frequentie
|
ploegchef
|
informatie, problemen, suggesties voor verbeteringen
|
mondeling of schriftelijk
|
dagelijks
|
collega's
|
uitwisseling van informatie, bestellen van materiaal,...
|
mondeling of schriftelijk
|
dagelijks
|
Positionering
De functie krijgt leiding van
ploegchef
De functie geeft leiding aan een groep van : 0 medewerkers van
Autonomie
De functie kan autonoom beslissen over
- de eigen taken (die regelmatig geëvalueerd worden)
- de taakverdeling binnen het team
De functie moet autorisatie vragen voor
- de aanpassingen van de menu's
- het bestellen van materieel
Impact
Totaal werkbudget entiteit
Eigen werkbudget
Technische expertise
Technisch competentieprofiel
Om het technisch competentieprofiel op te maken, staan het technisch competentierooster of de applicatie Crescendo tot uw beschikking.
Innovatie
Aan welke richtlijnen, instructies en wetgeving is de functie gebonden
- regels betreffende veiligheid en hygiëne
Welke vernieuwingen
- concrete verbeteringen voorstellen voor de gebruikte technieken en methodes
Gebaseerd op welk referentiekader
|